מקרים שבהם חיילים נוטלים חלק באירוע מיוחד כמו מלחמה, הרג של מכרים, או של אזרחים, עשויים לגרום לאותם חיילים בשירות צבאי, לפוסט טראומה. מכאן, במאמר שלהלן, נסביר מהי פוסט טראומה, וכן מהן הזכאויות אותן איש כוחות ביטחון הסובל מפוסט טראומה, יכול לקבל מטעם משרד הביטחון, כדלקמן:
מהי פוסט טראומה?
פוסט טראומה היא פועל יוצא נפשי הנגרם לאדם אשר חווה אירוע מסעיר/טראומטי. למשל, חייל אשר חוזה בחברו נהרג לצדו במהלך אירוע ירי, אדם אשר רואה את קרוב משפחתו נהרג לנגד עיניו, אדם אשר חווה אירוע אלים לרבות אירוע של תקיפה מינית. כלומר, אדם אשר חווה אירוע מסעיר, עשוי לחוות וללקות בקושי נפשי הנקרא "פוסט טראומה". עתה בניגוד למחלות נפש אחרות אשר הגורם להם הוא גורם פנימי נפשי, פוסט טראומה מצריכה אירוע מסוים, על מנת שזו תתקיים.
התסמינים של פוסט טראומה נעים בין חששות, פחדים וחרדות, לבין מצבים קשים יותר, של הסתגרות, ריחוק, חוסר יכולת לצאת מהבית ואף לעסוק במשלח יד, חוסר רצון להיות בקרבת אנשים, סיוטים קשים שמונעים שינה, ועוד שלל מקרים. ללמדנו, כי פוסט טראומה, ככל שהיא נגרמת במהלך השירות הצבאי, עשויה לגרום לנכות נפשית לצמיתות.
נכות בגין פוסט טראומה במהלך השירות הצבאי:
אדם אשר נפגע במהלך השירות הצבאי, בין אם ממחלה ובין אם בגין אירוע תאונתי, עשוי להיות זכאי לפיצויים מטעם משרד הביטחון. השלב הראשון בדרך לקבלת הפיצויים הוא שלב ההכרה, אשר במסגרתו יכריע קצין התגמולים מטעם משרד הביטחון, האם הפגיעה אכן התרחשה במהלך השירות הצבאי ובשל השירות הצבאי.

פוסט טראומה אחרי שירות בצבא
ככל שהחייל הוכר בתור אדם שנפגע במהלך השירות הצבאי, או אז יזומן המבקש לדיון בפני וועדה רפואית. האחרונה היא אשר תכריע בדבר שיעור הנכות של החייל. נכות שנמוכה מתשעה אחוזים לא מקנה כל פיצוי, אך נכות הגבוהה מתשעה אחוזים ונמוכה מתשעה עשר אחוזים מקנה תגמול חד פעמי. נכות הגבוהה מתשעה עשר אחוזים, תקנה קצבה לצמיתות, והטבות נוספות. פוסט טראומה עשויה לזכות בנכויות משמעותיות, לצד מקרים קלים יותר, שבהם הנכויות נמוכות מ- 20%. אך יודגש כי כל מקרה נבחן לגופו.
מקרים שבהם נפסק כי יש להכיר בפוסט טראומה כפגיעה בצבא:
ישנם מקרים רבים שבהם בית המשפט מצא כי יש להכיר בפגיעה פוסט טראומטית כמקנה זכאות להכרה מטעם משרד הביטחון, וכן מקנה זכאות לפיצויים, הבה נסקור מספר מקרים:
במסגרת פרשה שנדונה בבית המשפט המחוזי, נקבע כי על משרד הביטחון לשאת במימון הטיפול הנפשי של פגועי נפש, ושל בני או בנות זוגם. באותו המקרה דובר על לוחם צה"ל שנקבעה לו נכות של 20% בגין השתתפותו במלחמת לבנון (עת"מ 18691-08-15). במקרה אחר, פסק בית המשפט העליון כי במקרה של פדויי שבי, אשר יהיו מוכרים כנכי צה"ל בשל פוסט טראומה, עדיין יהיה עליהם לפנות לוועדה רפואית, לשם קביעת שיעור הנכות (רע"א 2536/14).
במקרה ייחודי נוסף, קבע בית המשפט המחוזי כי אדם שסובל מפוסט טראומה עקב שירותו הצבאי, ייבדק שוב אצל וועדה רפואית, למרות שהוא נדחה בעבר משום שלא היה שום תיעוד של אירוע מיוחד במהלך השירות הצבאי. באותו המקרה, קבע בית המשפט המחוזי, בהסתמך על קביעה של מומחה רפואי, כי פוסט טראומה יכולה להתפרץ לאחר הרבה זמן (ע"א 2609/05).
לסיכום – כדאי להיעזר בשירותיו של עורך דין
מיצוי זכויות מול עורך דין משרד הביטחון, הוא לא עניין של מה בכך, לכן מומלץ בחום תמיד להיעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום.
מוזמנים לקרוא בנוסף: