פציעות וחבלות בצבא הן שכיחות למדי, אולם חלקן דורש התייחסות מיוחדת, למשל פגיעה קשה שגורמת לנכות, או החמרה במצבו של החייל.
כיצד יש לנהוג במצבים של פציעה בצבא, ומי יפצה אתכם בגין הפגיעה?
פציעה בצבא – שלב אחר שלב
שפשפת, כאבי גב, נקע ברגל או מכה בברך הן פציעת בצבא שאין הרבה מה לעשות איתן, מלבד לקבל את הטיפול המתאים ולהמשיך הלאה.
אולם במידה ונפצעתם פציעה שהיא קשה ויש לה גם השלכות לעתיד, חשוב להקפיד על מספר כללים שישמשו אתכם בהמשך בתביעה נגד משרד הבטחון.
למרות הבלבול והכאב שמלווים פגיעה, במיוחד אם היא קשה, אם יש לכם אפשרות לתעד את המקרה, החל מהרגע בו הגיע אמבולנס למקום, עשו זאת.
על התיעוד לכלול קבלת עותק בו וידאתם שמפורט מקום התאונה והנסיבות שלה, וכל פרט חשוב אחר.
גם אם לא אסף אתכם אמבולנס והתפניתם עצמאית למרפאה בבסיס, הקפידו לוודא שבסיכום המסמך הרפואי מצוינים פרטי האירוע והסיבה בגינה הגעתם לקבל טיפול.
רק לאחר שבדקתם שכל הפרטים מופיעים במסמך, חיתמו עליו, בקשו עותק ושמרו עליו.
מה קורה כשמדובר בתאונת דרכים
אם הפגיעה שנגרמה לכם היא בעקבות תאונת דרכים, בזמן השירות הצבאי, יש לכם כמה אפשרויות.
היה והתאונה התרחשה ברכב אזרחי, עומדות בפניכם שתי אפשרויות. האחת, להתייחס אליה כאל תאונת דרכים אזרחית ולתבוע את חברת הביטוח של בעל הרכב, או אפשרות שנייה, להגיש תביעה למשרד הבטחון, זאת על פי חוק הנכים- תגמולים ושיקום.
במידה והתאונה התרחשה ברכב צבאי, אין מקום להעדפה אישית והתביעה תוגש רק נגד משרד הבטחון.
כמו בכל תאונת דרכים "רגילה", יש לרשום את פרטי הרכב המעורב, שכוללים את מספר הרכב, הדגם, פרטי בעל הרכב, פרטי התקשרות ועוד.
רצוי לאתר כמה שיותר עדים ותאונה ולבקש גם את פרטיהם, הכוללים מספר ת.ז, מספר טלפון כתובת וכיוצ"ב.
הוכחת הקשר הסיבתי
פציעה בצבא יכולה לנבוע משלל סיבות ולאו דווקא מתאונת דרכים.
בכל מקרה, לתיעוד הפגיעה יש חשיבות רבה מאד, זאת מאחר ועל הנפגע להוכיח את הקשר הסיבתי בין תנאי השירות שלו, לבין הפגיעה שנגרמה לו.
שמרו את כל דוחות הפציעה, ביקורי רופאים וכדומה.
על החייל להוכיח את הקשר בין הפציעה לתנאי שירותו. יהיה עליו גם להוכיח כי קודם לכן לא היו לו בעיות רפואיות, ובפרט בתחום התאום את תביעתו.
יהיה עליו להוכיח שהמצב הרפואי בו הוא שרוי נגרם בגלל שירותו הצבאי ושקיים קשר סיבתי בין הפגיעה לבין מצבו הנוכחי, למשל נכות רפואית.
כדי לחזק את טענתכם, חשוב שתשיגו כמה שיורת עדויות של חברים בצבא וגם של המפקדים שלכם.
כמו כן תתבקשו להגיש תצהיר בשבועה לקצין התגמולים, שם יהיו רשומים בפרוטרוט ולעומק כל פרטי המקרה, עם תימוכין מעדויות החברים. את התצהיר יש להגיש לעורך דין שיאשר את תקינות ואמיתות החותם על התצהיר, ומומלץ מאד לעשות זאת אצל עו"ד שמצאתם בעצמכם ולא דרך קצין העיר.
מה חשוב לזכור
- זכרו שלתביעה נגד משרד הבטחון יש זמן התיישנות והוא עומד על שלוש שנים ממועד סיום השירות של החייל. אם הוגשה תביעה לאחר שלוש שנים, רוב הסיכויים הם שהיא תידחה, למעט במקרים של חבלה רשומה, מצב בו קרתה פגיעה בזמן השירות הצבאי ויש לה תיעוד וסימוכין בכתב. מסיבה זו חשיבות התיעוד היא אקוטית לסיכויים שלכם לקבל פיצויים.
- במקרים בהם נדרשת חוות דעת מומחה, רצוי להקדים את בקשת קצין התגמולים ולהיוועץ ברופא מומחה עוד לני שהתקבלה הדרישה הזו. הסיבה לכך היא שקצין התגמולים עשוי להפנות אתכם לרופא מומחה מטעמו ועדיף לכם להיוועץ ברופא מומחה מטעמכם, כזה שיכיר בקשר הנסיבתי בין הפגיעה לבין תנאי השירות הצבאי.
- זכרו: אם הגשתם תביעה אתם זכאים לקבלת טיפול רפואי מלא, כל זמן שהתביעה נמצאת בבירור. הכוונה היא לאשפוזים וניתוחים במידת הצורך, מתן תרופות וכדומה. מימון העלויות נעשה על ידי משרד הבטחון.
- אם התביעה הוגשה לאחר תום השירות הצבאי ובאפשרותכם להוכיח כי אינכם מסוגלים לעבוד עקב הפגיעה או הפציעה, באפשרותכם לדרוש לקבל משכורת חודשית לתקופה בה אינכם מסוגלים לעבוד.
- שימו לב לטופס התביעה שאתם ממלאים. הוא עלול להיראות תמים למראה אולם אם הוא ניתן לכם ע"י קצינת נפגעים, הוא יכול להוות אסמכתא משפטית לכל דבר, כך שאם טעיתם במילוי טפס זה או לא הצגתם עובדות שונות וחשובות, יוכל בעתיד משרד הבטחון לטעון שבתביעה חסרים פרטים שמעידים על הקשר בין הפגיעה לשירות והתביעה עלולה להדחות.
לצורך כך חשוב מאד להיוועץ בעורך דין מומחה משרד הביטחון בתביעות נזיקין ועם נסיון בתביעות נגד משרד הבטחון. זכרו שתביעה שלא תעמוד בדרישות ובקריטריונים שמצבי קצין התגמולים עלולה להדחות וחבל להפסיד את הפיצויים או להתחיל בתהליך ארוך, מייגע ויקר של ערעור בבית משפט השלום.
משרדנו בעל נסיון רב בטיפול בתביעות נגד משרד הבטחון ויש לנו הכלים, הידע והדרכים להכין ולהגיש תביעה מלאה, מסודרת ומנומקת כדי להוכיח את צדקתכם ולסייע לכם לממש את זכויותיכם במלואן. צרו עמנו קשר עכשיו!