עובד שפוטר מעבודתו זכאי לקבל פיצויי פיטורים. ישנם מספר כללים בנוגע לפיצוים אלו וכן חישוב הפיצויים בהתאם לנסיבות ספציפיות, למשל משך העובדה, סוג החוזה שהיה לעובד עם מקום העבודה ועוד.
לפניכם מידע שיסייע לכם להבין כיצד מתבצע חישוב פיצויי פיטורים (ניתן לפנות אלינו לייעוץ אישי בכל עת) –
חוק פיצויי פיטורים
לפי חוק פיצויי פיטורים משנת 1963, ישנם מספר כללים בסיסיים לחישוב דמי הפיצויים, כשהעיקרי שבהם הוא תשלום חודש שכר לכל שנת עבודה של העובד.
למשל, עובד שעבד שמונה עשר חודשים, יקבל פיצויים של חודש עבודה מלא בגין שנת עבודה מלאה ועוד חצי חודש עבור ששת החודשים הנותרים.
גובה הפיצויים מחושב לפי המשכורת האחרונה של העובד. כלומר, אם העובד התחיל לעבוד בשכר מסוים ובמהלך השנים עלה שכרו, דמי הפיצויים יחושבו לפי השכר הגבוה, האחרון.

חישוב פיצויי פיטורין
לא כל רכיבי השכר כלולים בחישוב פיצויי פיטורים, למשל גמול שעות נוספות, דמי נסיעות, דמי הבראה,אחזקת טלפון, אחזקת רכב ועוד.
רכיבי השכר שכן כלולים בחישוב פיצויי פיטורים, לפי תקנה 1 לתקנות פיצויי פיטורים הם: שכר יסוד, תוספת יוקר מחיה, תוספת וותק, תוספת מחלקתית או מקצועית ותוספת משפחה.
בניגוד לסברה הרווחת, פיצויי פיטורים הם אמנם פטורים ממס אולם רק עד תקרה מסוימת.
חישוב הפיצויים
כדי לחשב את פיצויי הפיטורים יש לקחת בחשבון את אופן העסקת העובד וקריטריונים נוספים. לפי חוק פיצויי פיטורים, הם מחושבים לפי מכפלת המשכורת האחרונה של העובד בשנות הוותק שלו בעבודה, אולם בתקנות פיצויי פיטורים נקבעו הנחיות ותקנות שונות שיקבעו מהי המשכורת הקובעת לצורך חישוב הפיצויים:
- עובד בשכר חודשי– חישוב הפיצויים יהיה לפי שכרו האחרון.
- עובד בשכר יומי או שעתי– החישוב ייעשה לפי ממוצע יומי או שעות עבודה בשנים עשר החודשים שקדמו לפיטוריו, כפול התעריף האחרון שקיבל ליום או לשעה.
- עובד קבלן יחושב ממוצע המשכורת של שנים עשר החודשים שקדמו לפיטוריו
- עובד שעבר ממשרה חלקית למשרה מלאה– החישוב יהיה באופן יחסי לחלקיות המשרה שלו בכל תקופת העבודה ולפי השכר במועד פיטוריו. אותו הדבר גם לגבי עובד שעבר לעבוד ממשרה מלאה לחלקית.
- עובד שחל שינוי בשכרו האחרון– החישוב ייערך לפי שכרו האחרון טרם השינוי.
- עובד בשכר בסיס בתוספת עמלות– חישוב הפיצויים ייעשה לפי שכר הבסיס האחרון שקיבל ובתוספת ממוצע העמלות של שנים עשר החודשים שקדמו לפיטורים.
ניתן לראות כי חישוב פיצויי פיטורים הוא נושא סבוך ומורכב ולכל עובד יש התייחסות אינדיבידואלית בהתאם לחוזה עליו הוא חתום, אופן העסקתו ומרכיבים רבים.
פעמים רבות נערך חישוב שאינו תואם את תקנות חוק הפיצויים, אולם העובד עשוי שלא לדעת זאת, מפאת אי ידיעת החוק.
אם אתם חשים שנעשה לכם עוול, קיבלתם פיצויי פיטורים נמוכים ממה שאתם אמורים לקבל או לא קיבלתם אותם כלל, זה הזמן להיוועץ בעורך דין דיני עבודה ולהיעזר בו כדי לתבוע את המגיע לכם על פי חוק.
משרד עורכי דין עבודה אריאל גולן ושות' ממוקם בירושלים מעמיד לרשותכם את טובי עורכי הדין, בעלי נסיון מקצועי רב בתחום דיני עבודה ועם הצלחות בתיקים רבים. צרו עמנו קשר!