בין אם נשים עובדות מנסות לתכנן את מהלך חייהן בצורה מסוימת, ובין אם הן נותנות לדברים להתנהל בצורה הטבעית ביותר, הרי נשים עובדות הנכנסות להריון במהלך עבודתם, נאלצות לעתים להתמודד עם מצבים לא נעימים כלל. זכויות עובדת בהריון מעוגנות בחוק ותיק הנקרא "חוק עבודת נשים", שמדגיש למעסיקים בישראל את זכויותיה של כל אישה עובדת בכלל, ואת אילו של אישה הרה בפרט. כל הנושא של זכויות נשים בהריון הוא חשוב ביותר, אך לצערנו הרב, לא רבות הן הנשים שבקיאות בו.
זכויות עובדת בהריון ליהנות מהגנות שונות
חשוב לדעת כי לא חובה על העובדת כלל לעדכן את מעבידה שהיא בהריון. אך עובדת שלא תעשה זאת, תמנע מעצמה זכויות שמגיעות לה בשל מצבה הגופני החדש. לכן החוק מדגיש לעובדת כי עליה להודיע למעסיק על השינוי בחודש החמישי להריונה, בכדי שתוכל ליהנות מאותן זכויות עובדת בהריון שקבועות עבורה בחוק. הזכויות לא מעטות, והן מאפשרות לעובדת לנהל את חייה תוך שמירה קפדנית על בריאותה ועל בריאות העובר כמובן.
- זכויות עובדת בהריון מדגישות את הנקודה שבה מהחודש החמישי אסור להעסיק אותה בשעות נוספות או ביום המנוחה השבועי שלה. מצב זה ישתנה רק אם העובדת מבקשת זאת ומציגה אישורים רפואיים מאת רופא מומחה בתחום הגינקולוגיה והיילוד, שמאפשר לה את המאמץ הנוסף הזה.
- באופן טבעי יש לאישה הרה בדיקות רפואיות (לעתים שגרתיות ולעתים מעט יותר מיוחדות), ולכן חלק מאותן זכויות עובדת בהריון באות לידי ביטוי באפשרות להיעדר לצורך בדיקות ומעקבים רפואיים ללא שינכו את שעות ההיעדרות הללו משכרה.
- אישה הרה שעובדת שבוע עבודה מלא (ויותר מ-4 שעות בכל יום עבודה), תוכל להיעדר עד ל-40 שעות במשך כל תקופת ההריון. אישה שעובדת שבוע מלא, אך פחות מ-4 שעות ליום, תוכל להיעדר רק 20 שעות.
זכויות עובדת בהריון, זכויות נשים בהריון, מה לגבי פיטורים?

זכויות נשים בהריון
נשים בהריון רבות חוששות כי במהלך ההריון שלהן הן יהפכו לפרודוקטיביות פחות עבור המעסיק, וזה יחליט כי הגיע הזמן לפטר אותן בשל כך. החלק החשוב ביותר בנושא של זכויות נשים בהריון מגיע עם ההתייחסות להגנה הרבה שזוכה לה עובדת הרה. עובדת שמועסקת יותר מ-6 חודשים באותו מקום עבודה או אצל אותו המעסיק, מוגנת מפני פיטורים אם היא בהריון.
זכויות עובדת בהריון באות לידי ביטוי במלוא העוצמה
בנושא הפיטורים, וניתן לראות כי מעסיק שמתעקש לפטר עובדת הרה העומדת בתנאים לעיל, מחויב להשיג היתר מיוחד של שר התעשייה והמסחר. הבקשה לאישור כזה חייבת להיות מלווה בהוכחות שמצביעות על כך שהפיטורים אינם קשורים כלל להריונה של האישה. זכויות אישה בהריון מגנות גם על אישה שילדה, ואסור לפטרה במשך 60 יום לאחר שסיימה את חופשת הלידה שלה. גם כאן, מעסיק שירצה לפטרה יחויב באישור השר.
הזכויות הרבות מחייבות לעתים פנייה לעו"ד המתמחה בתחום זה, מאחר ושינויים ועדכונים שמבצעת המדינה אינם זמינים ונהירים גם לעובדת שמתמצאת בעקרונותיו של החוק.
משרדנו מתמחה באופן ייחודי בדיני עבודה וממוקם בירושלים, אנו מטפלים במקרים רבים של הפרות זכויות נשים בהריון מול מעסיקים שרומסים את זכויותיהן. אתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבל סיוע ראשוני ללא תשלום. צרו איתנו קשר!