בשנת 1959 נחתמה חוקת העבודה ברשויות המקומיות ובה פירוט תנאי ההעסקה של העובדים ברשויות אלו. החוקה עברה מספר תיקונים ועדכונים במהלך השנים.
מדי פעם עולים לכותרות מקרים בעיריות ורשויות מקומיות בהם חלה הפרה של הסדרת זכויות העובדים ברשות, דוגמת עיריית ירושלים ואחרות, וחשוב להבין מה הן אותן הזכויות ובאילו נסיבות אפשר לטעון כי הופרו.
ימי ושעות עבודה ברשויות מקומיות:
מספר שעות העבודה של עובדי הרשויות המקומיות נקבע בהתאם למספר השעות המקובל במשרדי ממשלה. בהסכם עבודה נקבע שהחל מחודש אפריל 1989 יהיו שעות העבודה 42.5 בשבוע. שבוע העבודה הוא בן חמישה ימים.
עובד רשות מקומית, במשרה מלאה או חלקית, זכאי להפסקה אחת ביום בת חצי שעה. אם עבודתו מחייבת שעות נוספות ישולמו לו 125 אחוזים עבור השעתיים הראשונות שלאחר יום העבודה ואחריהן תוספת של מאה ומחמישים אחוזים מהשכר לכל שעה נוספת.
רשויות מקומיות בהן מתקיימת קבלת קהל בשעות אחר הצהריים יכולות להפעיל יום עבודה מפוצל. העובדים בימים מפוצלים זכאים להפסקת צהריים של שלוש שעות לפחות. העובד מצידו מחויב לעבוד לפחות שני ימי עבודה מפוצלים בשבוע, כשמסגרת השעות נותרת בעינה- 42.5 שעות שבועיות.
עבודה ביום המנוחה של העובד או ביום חג תזכה את עובד הרשות המקומית לפיצוי בגובה של שבעים וחמישה אחוזים משכרו הרגיל וכן, לשעת חופש עבור כל שעה בה עבד. עבודה בשעות הלילה תזכה אותו בפיצוי של מאה אחוזים משכרו וחופשה בגובה שעה אחת בגין כל שעה בה עבד.

עובד עירייה
עובדי רשויות מקומיות קבועים זכאים לקבל חופשה שנתית בתשלום מלא. החל מאפריל 1986 נקבעת החופשה השנתית לפי דרגה, גיל העובד והוותק שלו ברשות המקומית.
כלומר, עובד שדירוגו המקצועי הוא 2 עד 3, אשר מועסק עד חמש שנים בעבודה של חמישה ימים בשבוע, יהיה זכאי לשה עשר ימי חופשה והחל מגיל חמישים יהיה זכאי לעשרים ושניים ימי חופשה. עבוד בדרגה ארבע ומעלה שעובד ששה ימים בשבוע, זכאי לקבל עשרים וששה ימי חופשה בשנה.
כמו כן זכאים עובדי הרשות המקומית לקבל מענק הבראה שנתי בהתאם למספר שנות עבודתו ברשות המקומית:
- עשר שנות עבודה ראשונות – תשעה ימי הבראה בשנה
- 11-15 שנות עבודה – עשרה ימי הבראה בשנה
- 16-19 שנות עבודה – אחד עשר ימי הבראה
- 20-24 שנות עבודה – 12 ימי הבראה בשנה.
- 25 שנות עבודה ומעלה – דמי הבראה בשיעור של שלושה עשר ימי עבודה.
דמי ההבראה ניתנים בחודש יוני יחד עם המשכורת החודשית.
יום העבודה של עובדים ברשויות המקומיות מסתיים בשעה 13:00 בצהריים בימי חול המועד, בנר ראשון של חנוכה, פורים וערב יום העצמאות.
הוא יסתיים בשעה 12:00 בערבי החגים: ראש השנה, סוכות, שמחת תורה, פסח ושבועות.
חופשות וחופשות מחלה:
עובדי רשות שמתחתנים חייבים להודיע על חתונתם לפחות שבוע לפני החתונה. הם זכאים לשלושה ימי היעדרות על חשבון הרשות המקומית.
כל עובד ברשות המקומית זכאי לקבל חופשת מחלה בתשלום. עובדים שיש להם ילדים מחת לגיל שש עשרה זכאים להיעדר מהעבודה בשל מחלת ילד ולקבל תשלום כמו עבור חופשת מחלה רגילה.
עובדת בהריון חייבת להודיעה למעסיק על דר הריונה עם הגיעה לחודש החמישי. היא זכאית להיעדר מהעבודה במהלך ההריון, לצורך בדיקות רפואיות ועם הצגת מסמך רפואי רלוונטי.
אשה שעובדת יותר מארבע שעות ביום זכאי לקבל עד ארבעים שעות חופשה מצטברות במשך כל תקופת הריונה.
לפי הסכמים קיבוציים, עובדת שהיא מניקה זכאית לעבוד שעה פחות מדי יום, עד שמלאו לילד שנים עשר חודשים.
הפסקת עבודה:
עובדים ברשות המקומית בעלי ווק של שנה עד חמש שנים יקבלו הודעה מוקדמת על פיטוריהם, חודש לפני מועד כניסת הפיטורים לתוקף. גם אם העובד הוא זה שמתפטר, יהיה עליו למסור הודעה מוקדמת באותו פרק הזמן.
לעובד רשות מקומית שפוטר עקב צמצומים ברשות, נשמר לו הזכות לתקופה של שנתיים, להיות בראש סולם העדיפויות בקבלת המשרה, אם התחדשה, או כשמתפנה משרה אחרת.
בכל מקרה יתבצעו פיטורי עובדים ברשויות המקומיות בהסכמה בין הרשות המקומית, ועד העובדים או מרכז הסתדרות הפקידים. במידה ולא תושג הסכמה, יעבור הנושא להחלטת בורר.
עובד שפוטר לאחר אחד עשר חודשי עבודה ומעלה זכאי לקבל פיצויי פיטורים. גם עובד שהתפטר זכאי לקבל פיצוי פיטורים בתנאי שעבד ברשות לפחות שנה אחת ברציפות ובתנאי שהסיבה להתפטרותו היא מחלה בה לקה, או מחלת בן /בת זוגו, או של בן משפחה שמתחת לגיל 18, עובדת המתפטרת לאחר שנה ממועד הלידה, בשל מחלה או תאונה שמגבילים את עבודת העובד, וכן התפטרות עובד עקב הרעת תנאים.
תגמולי פנסיה וקרנות השתלמות
עובד שממשיך לעבוד ברשות המקומית, גם אחרי שלושים וחמש שנות עבודה שמזכת אותו בגמלאות, זכאי לקבל פיצוי כספי מיוחד בגובה משכורת אחת, עבור כל שנת עבודה נוספת.
עובד שפורש לגמלאות זכאי לקבל דאג פרישה. זאת בתנאי שניתנה המלצה לכך מטעם הממונה או בהחלטת ועד העובדים וההנהלה. במידה ולא ניתנה המלצה, עובד שנותר באותה הדרגה במשך שלוש שנים לפני הפרישה יועלה בדרגה אחת.
לשינוי בדרגות יש משמעות מאחר והדרגה משמשת, בין היתר, לחישוב זכויות העובד והחל מספטמבר 1998 נקבע שזכויות עובד ברשות המקומי יחושבו לפי סכום הדרה במועד הפרישה, לחישוב פיצויים, פדיון ימי חופשה ועוד.
זכויות עובדי רשויות מקומיות- תנאים מיוחדים
עובדים המגיעים למקום העבודה ברכבם הפרטי זכאים לדמי נסיעה בסכום של עד 536 ₪. עובדים המגיעים בתחבור ציבורית זכאים לקבלת דמי נסיעה בגובה כרטיס חופשי חודשי.
עובדים יום העבודה שלהם מפוצל זכאים לקבל החזר עבור הנסיעה השנייה.
עובדים ברשויות זכאים לקבל החזר עבור שימוש בטלפון ביתי, בסכום שנע בין 24 ל- 48 ₪, בהתאם לדרגת העובד.
כמו כן זכאים העובדים לתקציב מיוחד עבור ביגוד, במיוחד עובדים שמקבלים קהל ונדרשים להיות ייצוגיים. תקציב ביגוד ניתן פעם בשנה.
ניתן לראות כי חוקת העבודה היא מפורטת מאד ומורכבת מעשרות פריטים וסעיפים. קשה לעקוב אחרי כולם וקשה עוד יותר להבחין בטעויות, במכוון או בתום לב שנעשו מול העובד. לכן, אם יש לכם ולו ספק קל שבקלים לגבי תקינות הזכויות שלכם, מומלץ להיוועץ בעורך דין בעל נסיון והיכרות מעמיקה עם דיני וחוקי עבודה, שיוכל לספק את הייעוץ הליווי והסיוע בדרישה למימוש זכויותיכם.
משרד עורכי דין בירושלים אריאל גולן ושות' עומד לרשותכם עם מיטב עורכי הדין, מומחים בדיני עבודה ויוכלו לשפוך אור על סוגיות רבות בנושאי זכויות עובדי רשויות מקומיות. אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה בנושא – ונשמח לסייע.