משרד הביטחון הוא כנראה המשרד שמרכז את העבודה המשמעותית ביותר במדינת ישראל, על שלל האיומים הביטחוניים, חלוקת התקציב הגדול למחלקות והדרישות השונות, ובין שאר תחומי העיסוק שלו, הוא מטפל מדי שנה בעשרות ומאות תביעות נגד משרד הביטחון.
תביעה נגד משרד הביטחון לרב מוגשת על ידי משוחררי השירות הביטחוני, במטרה להכיר בפגיעות ונכויות שנוצרו בעקבות אירועים שונים במהלך השירות הביטחוני, אך לא רק.
תביעה נגד אגף השיקום מוגשת על ידי כל אזרח שהיה מעורב באופן כלשהו עם אחד מגופי הביטחון, כמו חיילים משוחררים בהגשת תביעה לתגמולים שהם כרגע אזרחים.
תביעה כזו יכולה להיות מוגשת בעקבות מעורבות בתאונה עם רכב בשירות הביטחון, בעקבות פגיעת כוחות הביטחון באזרחים ועוד.
הגשת תביעה נגד משרד הביטחון – אגף שיקום
משרד הביטחון הוא הכתובת והגוף האחראי לכמה ארגונים פנימיים, ולמאות אלפי אנשים בשירות סדיר, קבע, ושירות שוטף.
כאשר יש עניין מול אחד הגופים הללו, כמו חייל שנפגע במהלך שירותו בצבא, אין הוא תובע לאחר שירותו את צה"ל, אלא הפניה נעשית למשרד הביטחון, באמצעות הגשת תביעה נגד משרד הביטחון.
כך גם בעניינים השונים שפורטו לעיל, לדוגמה בתאונה עם כלי רכב ביטחוני, אין לרכבים אלו ביטוח עצמאי לכל רכב ולכן הפניה נעשית למשרד הביטחון.
בין התביעות השונות יש הבדל במחלקות הטיפול ואם נתרכז בנושא המרכזי בעניין תביעה נגד משרד הביטחון, הכרה בפגיעה במהלך השירות הביטחוני, הרי שהיא נעשית מול אגף השיקום במשרד הביטחון ובטיפול קצין התגמולים האמון על בחינת התביעות והתחלת הטיפול בעניין.
גם אם התובעים הם עכשיו אזרחים, ברגע שהפגיעה נעשתה במהלך השירות הצבאי, ואפילו תאונת דרכים בה מעורב רכב בשירות הבטחון, הכתובת היא אגף השיקום של משרד הבטחון ולא חברות הביטוח כפי שנהוג בתאונות אזרחיות.
את התביעה מגישים, כאמור, למשרד הבטחון, כאשר לפי הנושא וסוג התביעה, היא מטופלת באגפים השונים. אגף השיקום למשל, יחד עם קצין התגמולים, הוא הגוף אליו יש להגיש תביעה הדורשת הכרה בפגיעה בתובע במהלך שירותו הצבאית או עקב שירותו. קצין התגמולים הוא הגורם שבוחן את התביעה ומחליט אם להכיר בפגיעה ואילו בהמשך, עובר הטיפול לידיו של אגף השיקום.
יודגש כי רק לאחר שהחליט קצין התגמולים להכיר בתובע כנכה עוברת התביעה לידיה של ועדה רפואית שתפקיד לקבוע את חומרת הפגיעה וכתוצאה מכך כמה אחוזי נכות ייפסקו לתובע.
הליך זה מתבצע בהתאם לחוק הנכים, תגמולים ושיקום, שמטפל בכל הנוגע להכרה בתביעות נגד משרד הבטחון.
כלומר, אדם שנפגע או נפצע במהלך או עקב שירותו הצבאי, כולל פגיעה נפשית, למשל פוסט טראומה, יפנה בתביעה לאגף השיקום של משרד הבטחון, ובדרישה שיכיר בו כנכה צה"ל.
את התביעה ניתן להגיש עד שלוש שנים ממועד השחרור מהשירות, אחרת חלה עליה התיישנות.
חשוב לוודא כי טופס התביעה שממלאים רלוונטי למקרה, אחר ומשרד הבטחון מעמיד מגוון רחב של טפסים שכל אחד מהם נוגע לתביעה אחרת, אפילו בהבדלים של פגיעה ממול פציעה או מול חבלה.
את הטפסים ניתן למצוא במשרד הבטחון עצמו או להורידם מהאינטרנט באתר של משרד הבטחון- אגף השיקום.
מומלץ להגיש את טופס התביעה לעיון עורך דין מוסמך בתחום לפני שמגישים אותה, כולל הניירת הנלווית, מאחר ולעתים יכולה תביעה להידחות רק בגלל מסמך חסר או מילוי לא נכון של טופס התביעה.

תביעה נגד אגף השיקום / נכים
תביעה נגד אגף השיקום – משרד הביטחון
עיון בסמכויות ומחלקות הטיפול במשרד הביטחון, יגלה לנו כי יש חלוקת עבודה ברורה במשרד הביטחון וחוקים שנועדו לתת מענה אחיד בבעיות השונות מול משרד זה.
בין מגוון ההטבות והתגמולים מצויים שירותי אגף השיקום שמטפל בהטבות והנחות, ברווחת משפחות הנפגעים, מרכזי תמיכה,שירותים רפואיים, שירותים פסיכולוגיים ועוד. האגף מעמיד לרשות נכי צה"ל מומחים מכל תחומי החיים שמסייעים להם בכל הנדרש.
בתחום התביעות להכרה ותגמולים בעקבות פגיעה במהלך השירות, בהתאם לחוק הנכים תגמולים ושיקום ובטיפול אגף השיקום, נקבעו מספר הליכים לקבלת תביעה נגד משרד הביטחון.
האגף שמטפל כאמור במאות פניות כאלו מדי שנה, מסנן בראש ובראשונה את התביעות באמצעות עיון ובדיקת קצין התגמולים, לאחר מכן במידה והתביעה נמצאת צודקת היא מועברת לבחינת הגורמים המקצועיים.
ההליכים מול אגף השיקום כרוכים במילוי טפסים רלוונטיים למשל טופס השתתפות במימון לימודים אקדמיים לילדי נכי צה"ל אשר זכאים להם כל זכאי אגף השיקום בעלת דרגת נכות של עשרה אחוזים ומעלה.
טפסים אחרים עוסקים בבקשות להחזר הוצאות נסיעה לצורך קבלת טיפול רפואי, טופס בקשה לקבלת תרופות בדיוור ישיר היישר לבית הנכה, טופס בקשה לקבלת צילום הפרוטוקול של הוועדה הרפואית ועוד.
כמובן שאת הטפסים האלו ניתן להגיש רק לאחר שהתובע הוכר כנכה צה"ל וקיבל דרגת נכות שקבעה לו הוועדה הרפואית מטעם משרד הבטחון. כלומר, לא ניתן להגיש בקשות ודרישות שונות להטבות והקלות מבלי שיהיה לתובע אישור רשמי מטעם משרד הבטחון על היותו נכה צה"ל, והתביעה הראשונה אותה יש להגיש לאגף השיקום היא הכרה בנכות.
חשוב לזכור שמדובר בהליכים ארוכים ובבירוקרטיה שהיא לעתים מסורבלת. ליווי התהליך בסיוע גורם משפטי מומחה הוא אקוטי, ניתן לומר אפילו חורץ גורלות, במישור הכלכלי, הרפואי, הנפשי ואחרים.
חשוב לזכור: ניתן לערער על החלטת קצין התגמולים במידה ודחה את התביעה, או על החלטות הוועדה הרפואית, במקרים בהם פסקה אחוזי נכות נמוכים מהמצופה.