חוק הנכים- תגמולים ושיקום משנת 1959, קובע שחייל צה"ל שנפגע תוך כדי או עקב שירותו הצבאי זכאי להיות וכר בחייל צה"ל. חוק זה תקף גם לגבי חייל שנפגע בדרך לבסיסו או בחזרה ממנו.
בכל הנוגע לפציעה במהלך חופשה מהצבא, ובפרט אם זו חופשה ממושכת, קיימות מספר סוגיות שאינן ברורות לחיילים ולבני משפחתם.
חייל נפצע במהלך חופשה ממושכת – מה עושים?
לפי חוק הנכים, חייל אמנם זכאי להכרה בו כנכה צה"ל, גם אם נפגע במהלך חופשה, אולם קיימים מספר קריטריונים שמהווים תנאי להכרה זו:
- הוא חייל בשירות חובה
- הנכות שנגרמה לו היא כתוצאה מחבלה
- היעדרות החייל מהשירות היתה ברשות
- דרגת הנכות היא לפחות עשרים אחוזים
- החבלה לא נגרמה עקב עבודת החייל או במהלך פעילות ספורטיבית שמתבצעת בתשלום, אלא אם מדובר בעבודה שאישר הצבא, מסיבות כלכליות.
- החבלה אירעה בתקופה של שלושים הימים הראשונים לחופשתו. הסעיף האחרון נותן למעשה את התשובה לסוגיית החופשה הממושכת, שלושים יום לחופשה, הנחשבים לחופשה ממושכת לכל דבר.
יחד עם זאת, אם החופשה היא ארוכה יותר והחבלה נגרמה לאחר ארבעים יום, לא יוכל החייל לתבוע את משרד הבטחון להכיר בו כנכה צה"ל.
יצוין כי כל התנאים שפורטו לעיל חייבים להתקיים במלואם.

פגיעה במהלך חופשה מהצבא
חריגים והסתייגויות
גם אם התקיימו כל התנאים אולם החבלה נגרמה עקב התנהגות רעה וחמורה, לא יוכל הנפגע לזכות בהכרה, לפי הוראת סעיף 9 בחוק הנכים. למשל, פגיעה בעקבות פעילות פלילית, נחשבת להתנהגות רעה וחמורה, כמו גם פגיעה בעקבות תאונת דרכים בה החייל שנפגע היה שיכור או תחת השפעת סמים, נהג ללא רשיון וכיוצ"ב.
חוק תגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם- חבלה שלא בעת מילוי תפקידם, הוא חוק שהתווסף לחוק הנכים בשנת 1988. לפי חוק זה, חייל בשירות סדיר שנפגע במהלך חופשתו (באישור) מהצבא, וכתוצאה מהחבלה דרגת הנכות שנקבעה לו היא בשיעור של עשרים אחוזים לפחות, יהיה זכאי למגוון ההטבות שבקועות בחוק הנכים- תגמולים ושיקום.
כמו כן, חיילים שנפטרו כתוצאה מחבלה במהלך חופשתם, יחול עליהם חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, משנת 1950 ובני משפחתו יהיו זכאים לאותן ההטבות והתגמולים שזכאים בני משפחת חייל שנספה במערכה.
פעמים רבות החייל ובני משפחתו לא מודעים אפילו לזכויות המגיעות להם ובכך מונעים מעצמם את האפשרות לקבל סיוע כלכלי והטבות נוספות, שיכולות להקל על החייל שנפגע, במיוחד אם דרגת הנכות שלו היא גבוהה ופוגע בתפקודו ובסיכויי ההשתכרות שלו בעתיד.
כמו כן, ישנם מקרים שאם הם מוצגים באופן הנכן והמקצועי ביותר, על ידי עורך דין המתמחה בתביעות נגד משרד הבטחון, יש סיכוי שהפסיקה לגביהם תשתנה, ובמקום סירוב להכרה בחיל כנכה (למשל חייל שנפצע בחופשה עקב התנהגות רעה וחמורה) והוא כן יקבל הכרה בנכות ואת כל התגמולים המשתמעים מכך.
לעיתים קרובות, המקרה של פציעה במהלך חופשה ארוכה הינו סבוך וניתן יהא לפרשו במספר אופנים, כמו גם ניתן יהיה לתהות באשר למועד הפציעה ולסיבה האמיתית של אותה פציעה שלגביה נטען לנכות משרד הביטחון. זו הסיבה שיש לבצע הכנה דקדקנית וממוסמכת לקראת הצעד של דרישת תגמולי משרד הביטחון, שכן פנייה חפוזה ונטולת "בשר", תביא קרוב לוודאי לדחיית התביעה, דבר שיקשה מאד על הצלחה הסופית. לכן – יעוץ מקצועי הינו קריטי.
משרד עורכי דין אריאל גולן ושות' מעמיד לרשותכם את מיטב עורכי הדין המומחים בתביעות נגד משרד הבטחון, ועם היכולת המוכח להוציא יש מאין.
במקרים רבים הצליח משרדנו לשנות החלטות של משרד הבטחון ואנו כאן כדי לתת מענה לסוגיה פציעה במהלך חופשה ממושכת מהצבא ומה צריך לעשות כדי להגדיל את סיכוייכם.