כל חייל, סוהר או שוטר אשר מבקש לזכות בהכרה כנכה צה"ל, על מנת ליהנות מהזכויות המוקנות להם כחוק צריך להגיש תביעה להכרת זכות מול קצין התגמולים בשל הנכות ממנה הם סובלים. כדי שהתביעה אכן תתקבל ותוכר, צריך מגיש התביעה להוכיח כי הוא סובל מנכות והוא צריך להוכיח כי המחלה, או האירוע אשר אלו גרמו לנכות קרו במהלך השירות או בעקבות השירות.
ההוכחה היא לא תמיד קלה ופשוטה. אז נכון שיש את המקרים המובהקים אשר בהם חייל נפצע במהלך השירות או בעת לחימה. אך מנגד ישנם מקרים רבים אשר בהם נדרשת הוכחה. כמו לדוגמא אירוע דחק או לחץ, הפעלה של מאמצים פיזיים חריגים, חשיפה תעסוקתית לחומרים מסוכנים, לרעשים מסוכנים וכדומה.
זו הסיבה כי רוב רובם של התביעות עוברות בדיקה ובחינה של מומחים רפואיים אשר אלו משמשים יועצים לקצין התגמולים. הם בוחנים את הקשר הסיבתי שבין השירות לבין הפגיעה או הנכות שנגרמה. הם גם יכתבו את חוות הדעת הרפואית.
תפקידו של קצין התגמולים
קצין התגמולים הוא זה שמקבל את ההחלטה על סמך החומרים שהוא קבל ועל סמך חוות הדעת שגובשה.
תביעה להכרת בזכות כנכה צה"ל היא תביעה בעלת משמעות רבה ודומיננטית מאוד לצורך קבלת הזכויות הרצויות וחשוב להשקיע את מירב תשומת לב למילוי נכון של הטופס.
הגשה מקצועית בלבד
חשוב לדעת כי את התביעה חשוב להגיש על ידי איש מקצוע על מנת שאכן ניתן יהיה להצליח בהגשתה. ישנם מקרים אשר בהם מבקשים גורמים משטרתיים או צבאיים להגיש בשמו של החייל את התביעה. ברוב רובם של המקרים אכן מדובר בכוונות טובות וברצון טוב לסייע, אך לא פעם התוצאה עגומה והחייל יוצא קרח מכל הצדדים.
סוגים של נכויות
ישנן כמה וכמה נכויות נפוצות אשר בהן עשוי קצין התגמולים להכיר. מדובר בנזק שנגרם לשמיעה בעקבות השירות, זה כולל גם טנטון- צפצופים באוזניים, זה כולל מחלות נפש שונות כמו פוסט טראומה, זה גם יכול להיות התקף לב, אירועים מוחיים, פגיעות אורתופדיות שונות, פסוריאזיס ועוד.
ההחלטות של קצין התגמולים
קצין התגמולים אמור לבדוק את התביעה להכרה ולאור הבדיקה שלו הוא אמור לקבל החלטה מבין שלושת ההחלטות הבאות:
- קבלת התביעה. זהו קשר המכונה – גרימה.
- דחיית התביעה.
- קביעה של קשר סיבתי חלקי. זהו קשר המכונה החמרה.
כאשר התביעה מתקבלת וישנה הכרה בתביעה, מועבר עניינו של התובע אל הוועדה הרפואית.
במקרים אשר בהם ישנה הכרה בתביעה יועבר עניינו של התובע אל הוועדה הרפואית.
לא פעם הנכה נפגע מהחלטתו של קצין התגמולים אשר מבקש להקל מחומרת הפגיעה. במקרים מהסוג הזה רשאי הנכה לערער לוועדת ערעורים מיוחדת. הוועדה יושבת בבית משפט השלום בערים המרכזיות, ירושלים, ראשון לציון, חיפה, תל אביב ובאר שבע. הוועדה תדון על פי רוב בערעור ובסמכותה להפוך את החלטותיו של קצין התגמולים. זהו הליך משפטי לכל דבר.
חשוב לדעת
הוועדה הרפואית עשויה לקבוע את הנכות לתקופה זמנית בלבד. ברור כי הדבר ישפיע על זכויותיו של הנכה לאורך זמן כאשר ברור כי תמיד עדיף לקבל נכות צמיתה – קבועה על פני נכות זמנית.
נעזרים בשירות של עורך דין
חשוב לדעת כי במקרים מן הסוג הזה, תמיד עדיף להיעזר בשירות מקצועי של עורך דין אשר ייטיב להגיש את הבקשה בצורה נכונה על מנת להשיג את מירב הזכויות עבור הנכה.
לא פעם מצליחים עורכי הדין להפוך החלטות קודמות ולזכות את הנכים במגיע להם.