כל אדם שנפגע או חלה במשך שירותו במשרד הביטחון, בין אם מדובר בחייל בשירות סדיר או בקבע, שוטר, איש שב"ס, איש ביטחון – רשאי להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון, למען שיכיר בו כנכה ולדרוש פיצויים. תביעה זו יש להגיש לא יאוחר משלוש שנים לאחר מועד השחרור מהשירות. מובן שישנם מקרים חריגים בהם יכיר משרד הביטחון, אף לאחר שעברו יותר משלוש שנים.
הגשת תביעה למשרד הביטחון – במהלך השירות או אחריו?
בשונה משוטרים, חיילים בקבע ואנשי כוחות ביטחון יכולים להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון גם במהלך השירות. חיילים בסדיר יכולים לעשות זאת רק לאחר השחרור מצה"ל. במקרים מעין אלו, חשוב לתעד את האירוע המדובר על-ידי מילוי דו"ח פציעה, ושימוש בכל מסמך שיכול לסייע בעדות על האירוע.
מיהו נכה? על פי חוק הנכים, "נכות" מוגדרת כאיבוד היכולת לפעול כרגיל, שכלית או פיסית, או גריעה מיכולת זו, כתוצאה ממחלה, החמרה במחלה או חבלה, תוך כדי השירות. נכה, על-פי הגדרה זו, רשאי להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון בשל פגיעת גוף.
נוסף על האמור ועל-פי חוקים נוספים, גם עבור מגזרים אחרים תחת משרד הביטחון הושווה מעמדם למעמד חיילי צה"ל כך שחוק הנכים יחול גם עליהם (אלו ששירתו בשב"ס, מוסד, שב"כ ומשטרה, בעת הפגיעה).
במקרים בהם התרחשה פגיעה מתועדת באירוע בטחוני או בתאונה, חשוב במיוחד לדאוג למילוי דו"ח תאונה, בו יפורטו פרטי הפגיעה והאירוע, באופן המפורט ביותר שניתן. דו"ח זה ינוהל וייחתם על-ידי מפקדי החייל ויהווה ראייה מהותית ומכרעת בנוגע להתרחשות הפגיעה, גם באם הכרה בפגיעה זו תוכר שנים ספורות לאחר מכן.
טופסי תביעה, תצהירים ונספחים אחרים המצורפים למסמכי התביעה מהווים ניירות משפטיים לכל דבר ועניין, וככאלו – הם מחזיקים בחשיבות מהמעלה הראשונה, בעיקר במקרים בהם עולה צורך להגיש ערור בפני בית המשפט. נוסף על כך, קיים זמן מועט למדי (דקות ספורות) בו ניתן להציג את העובדות מול אנשי הוועדה הקובעת אחוזי נכות. מכך, ישנו הצורך החיוני להעביר לוועדה את פרטי המקרה וחומרת הפגיעה באופן מתומצת ויעיל.
על מנת למצות את הזכויות שלכם, כדאי להגיש תביעה עבר הכרה בנכות, תוך הסתייעות בעורך דין מקצועי, כזה המתמחה בתביעות מול משרד הביטחון. יתר על כן, עורך דין כזה יוכל ללוותכם לוועדה הרפואית ולסייע לכם בהעברת המידע המבוקש באופן יעיל ומקצועי, וכך יגדיל למעשה את סיכוייכם לזכות בפיצויים ובזכויות שלכם.
אופן הגשת ערעור לאחר החלטת הוועדה הרפואית

תהליך הגשת תביעה – משרד הביטחון
תביעה למשרד הביטחון
קיימים מקרים נוספים עבורם כדאי להסתייע בעורך דין המתמחה בעניינימשרד הביטחון, כדוגמת מקרים בהם ברצונכם להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית. באם אתם חשים, לאחר שלב הועדה הרפואית, שלא קיבלתם את כל מה שמגיע לכם, הרי שזוהי זכותכם המלאה להגיש ערעור מיידי. הליך זה של הגשת ערעור אינו פשוט, והסתייעות בעורך דין מומחה, ללא ספק, יקל עליכם את התהליך, תוך הגדלת סיכויי הצלחתכם.
הליך התביעה – כיצד מתבצע
איש כוחות הביטחון זכאי לקבלת תגמולים רק באם יוכח שהפגיעה התרחשה במשך השירות וכן ישנו קשר סיבתי בין הפגיעה לבין השירות. כדי לקבל תגמולים בהתאם לחוק הנכים, יש להגיש בקשה רשמית לקצין התגמולים – בקשה להכרה במחלה או בחבלה, זאת באמצעות טופס אותו ניתן לקבל במשרד או בלשכות אגף השיקום.
חשוב ביותר לציין כי קיים תנאי מוקדם לקביעת דרגת נכות על-ידי הועדה הרפואית – זוהי ההכרה על-ידי קצין תגמולים קודם כל.